Zeytinyağlı Yaprak Sarması (Bütün Detaylarıyla)
MALZEMELER:
- 250 Gr. Yaprak
- Haşlamak İçin 2 Lt. Kaynar Su
DIŞ SOSU İÇİN:
- 3-4 Diş Sarımsak
- 1 Yemek Kaşığı Kuru Nane
- 1 Tepeleme Tatlı Kaşığı Biber Salçası
- 3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
- 1 Çay Bardağı Su
İÇ HARÇ İÇİN:
- 4 Domates
- 1 Büyük Kuru Soğan
- 1 Büyük Yeşil Biber
- 2 Diş Sarımsak Rendesi
- 1/2 Çay Bardağı Zeytinyağ
- 1 Çay Kaşığı Karabiber
- 1 Tatlı Kaşığı Kimyon
- 1 Tatlı Kaşığı Kuru Nane
- 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
- 1 Tepeleme Su Bardağı Pirinç
- 1 Fincan Pilavlık Bulgur
- 1 Çay Kaşığı Limon Tuzu Veya 1 Limon Suyu
- 1 Demet Yeşil Soğan( Zorunlu Değil)
- 1/2 Demet Maydanoz (Zorunlu Değil)
- 1 Tutam Taze Nane(Zorunlu Değil)
TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi, Zeytinyağlı Yaprak Sarması Nasıl Yapılır?
Yaprakları benim gibi taze alırsanız sarma işlemi öncesi yaprakları haşlayarak yumuşatmamız gerekecek. bu işlem için öncelikle yaprakları yıkayıp süzelim sonra 15-20 yaprak üst üste gelecek şekilde güzelce desteleyelim. Yaprakların çok uzun olan sap kısımlarını 1 parmak boyu kalacak şekilde kesebilirsiniz ama kestiğiniz sapları atmayın. Ardından dar ve uzun bir tencere de suyu kaynatalım . Sonra dizdiğimiz her bir yaprak destesini tek tek kaynar suya atıp haşlayalım. bir tarafı 2 dakika durunca diğer tarafını çevirelim ve o tarafı da 2 dakika bekletip yaprak destesini sudan süzerek çıkaralım. Su içinde beklettiğiniz süre yaprağına göre değişiklik gösterebilir. Yaprak eğer sarardı ve sarabilecek kadar yumuşadıysa işlem tamamdır. Yaprakları çıkardığımız kapta süzekli olmalı ki yaprakta kalan su süzülmeye devam edebilsin.
Yapraklar hazır olunca iç harcını hazırlamaya geçebiliriz bunun için. Soğan sarımsak ve biberleri temizleyip fare dişi gibi çok minicik olacak şekilde doğrayalım. İsterseniz benim gibi robottan da geçirebilirsiniz. Sonrasın da domatesleri yıkayalım ve olabildiğince küçük bir şekilde doğrayalım domatesleri sakın robottan geçirmeyin mutlaka küçük doğranmalı. Doğranan bütün malzemeyi geniş bir kaba alalım üzerine yıkayıp süzdüğümüz pirinç, bulgur, bütün baharat, salça, tuz ve yağını ilave edelim ardından iyice karıştıralım bütün malzemeler birbiriyle özdeşleşsin. Tuz ekşi, yağ ve baharat oranını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz listeye bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Harcı karıştırdıktan sonra isteğe göre incecik doğradığınız yeşillikleri de harca ekleyerek fazla ezmeden karıştırabilirsiniz. Ben misafirlerim de yeşillik yemeyi sevmeyenler olduğundan koymadım.
İç harç hazır olunca tencereye de gereken dış sos malzemelerini alalım ve karıştıralım. Tencerenin tabanına yaprak saplarını dizelim. Sonra sarma işlemine geçebiliriz. Yaprağın damarlı kısmı size bakacak şekilde zemine düzgün biçimde serelim. Yaprağın sapını yaprağa zarar vermeyecek şekilde kökünden keselim. Yaprağın sap kısmı tarafına çok ince olacak bir şekilde harçtan koyalım. Sonra yaprağın önce yan kısımlarını sonra sap tarafındaki ucunu harcın üstüne kapatıp sıkı sıkı saralım. Sardığımız yaprakları tencereye güzelce dizelim. Sarmaları tencereye dizerken aynı düzlemde dizmeye özen gösterelim birazı aşağıda birazı yukarıda kalmasın yoksa bi taraf pişerken diğer taraf pişmez. Bütün malzemeler bitene kadar hepsine aynı işlemi uygulayalım.
Hazır olan sarmaların üzerine son dizilen sarmanın üzerini geçecek şekilde sıcak su dökelim. Ve tencereyi ocağın orta gözüne alıp altını yüksek ısıda açalım ve tencerenin kapağını da açık bırakalım yoksa kaynayınca taşma yapar. Tenceredekiler fokurdamaya başlayınca tencerenin altını en kısık ısıya getirip tencerenin kapağını kapatalım. En az 45 dakika yavaş yavaş pişirelim. 45 dakikanın sonunda üstteki bir sarmayı alıp pişip pişmediğini kontrol edelim. Sarmaların altta kalanları üsttekilerden daha fazla pişmiş olacağından ona göre bir değerlendirme yapmalısınız eğer pirinçler yeterince şişip yapraklar kolaylıkla kesiliyorsa sarmalar pişmiş demektir. tencerenin altını ve kapağını kapatıp 20 dakika kadar dinlendirelim. Zeytinyağlı sarmalarımızı ister sıcak ister soğuk servis edebilirsiniz servis esnasında isteğe göre üzerine az bir miktar zeytin yağ dökebilirsiniz.
Diyetteyseniz sarma yediğiniz öğünde ekmek tüketmemeye dikkat etmenizde fayda var😉. Umarım tariften memnun kalırsınız deneyeceklere şimdiden afiyet olsun
RESİMLİ ANLATIM :
YORUM YAZ:
YORUMLAR:
kuş üzümü ve dolma fıstıksız zeytinyağlı dolma olmaz.ona bu tadı bu yazdıklarım verir.