Tek Hamurda Hem Peynirli Hem Kıymalı El Açması Su Böreği
MALZEMELER:
- 4 Adet Yumurta (1 Tanesinin Sarısı Yüzüne Sürülecek)
- 1 Tutam Tuz
- 2.5 Su Bardağı Ilık Su
- Alabildiğine Un (Yumuşak Kıvamda Ele Yapışmayan İyice Yoğrulmuş Hamur Olacak)
ÜZERİ İÇİN:
- Susam
- Çörek Otu
İÇ MALZEMELER:
- 700 Gr. Kıyma
- 4 Orta Boy Soğan (2 Si Peynirlinin İç Harcına Katılacak)
- 1 Demet Maydanoz (Birazı Peynirlinin İç Harcına Katılacak)
- Tuz Karabiber Pul Biber Zeytinyağı Kırmızı Toz Biber (Miktarları Damak Zevkine Kalmış Ben 1 Çay Kaşığı Şeklinde Kullandım)
TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :
RESİMLİ ANLATIM :
Tek Hamurda Hem Peynirli Hem Kıymalı El Açması Su Böreği Tarifi:
Bir miktar unu genişçe bir kabın içine alıyoruz.
Ortasını açıp içine 4 adet yumurta (bir tanesinin sarısı yüzüne sürülecek, onu ayırıyoruz) tuz ve ılık suyun birazını ilave ediyoruz.
Kenardaki unlardan alarak yoğurma işlemimize başlıyoruz.
Suyun kalan miktarını da ekleyip yavaş yavaş un ilave ederek ele yapışmayacak iyice yoğrulmuş bir hamur elde ediyoruz ve ağzını kapatıp yarım saat dinlendiriyoruz.
Hamurumuz hazır.
Hamurdan küçük bezeler alıp (açmanız kolay olsun diye küçük beze dedim) elimizde yassılaştırıyoruz.
Sonra bezelerimizi unlayarak açıyoruz.
Bu ölçüden 1 fırın tepsisi birde büyük boy tavaya börek çıkıyor.
O yüzden öncelikle böreklerin alt tabanı ve üst yüzü için tepsi ve tava boyutuna göre toplamda 4 tane kesmeden açılmış bezelerimiz olcak tabanlık ve üstlük şeklinde bunlar (haşlanmayacak)
Bunların haricindeki bezelerimizi açıp 4 e yada 5 e bıçakla kesiyoruz.
Açılan hamur ince olsun çünkü haşladığımızda biraz kendini çekip kalınlaşabiliyor.
Bu şekilde temiz bir örtünün üzerine seriyoruz bir taraftan büyük bir tencereye yarısını geçecek kadar su koyup kaynamasını bekliyoruz, kaynarken içine tuz ilave ediyoruz.
Kaynayan tuzlu suyun içine açtığımız 4 büyük beze haricinde diğer kestiğimiz hamurları tencere boyutuna göre 3 veya 4 erli atıp 4-5 dk kadar (bu süre kısada sürebilir hamurun açılma şekline bağlı ) haşlıyoruz.
Başka geniş bir kaptada soğuk su koyuyoruz.
Haşlanan hamurları soğuk suya alıp şokluyoruz ve soğuk sudaki hamurları 1-2 dk. bekletip hemen suyu emecek temiz bir bezin üzerine alıyoruz.
Not: tencerede kaynayan suya her hamur attığımızda suyu azalır ve şoklama yaptığımız suda ısınır. Bir veya 2 defa şokladığımız sıcak olan soğuk su kabındaki suyu alıp tenceremize ilave edip içine tuz atıp kaynamasını bekleyerek haşlama işlemimize devam ederiz. Soğuk su kabınada soğuk su ilave ederiz. Suların içinde fazla bekletmeyin, hamur yoğurup dinlenirken iç malzemeyi hazırlayın ki hamurlar beklemesin. Ayrıntılı anlatayım diye uzun oldu kusura bakmayın lütfen 🤗
Hamurumuzu yoğurduktan sonra dinlendirirken bi yandanda iç malzemesi yapıyoruz bunu önce yapcağız ben karışmasın diye ilk önce hamur aşamalarını ekledim 😊
Geniş bir tavaya önce kıymamızı alıp kavuruyoruz suyunu salıp çeken korumaların içine 2 orta boy soğanı minik doğrayıp ekliyoruz.
3 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip kavuruyoruz. İçine tuz ve kırmızı toz biber pul biber kimyon karabiber ekliyoruz. Öncede dediğim gibi miktarı damak zevkinize göre değişir.
Kavrulan kıyma ve soğanın altını kapatıp bekletiyoruz. Üzerine ince kıyılmış maydanozumuzdan bir miktar ilave ediyoruz.
Peynirli harç içinde sadece minik doğranmış soğanları 3 yemek kaşığı zeytinyağıyla kavuruyoruz. Altını kapatıyoruz, peynirleri bir kabın içine alıp çatal ile eziyoruz.
Üzerine kavrulmuş ılımış soğanları ve maydanozu ilave edip kırmızı toz biber ve baharatlardan dilediğinizi ilave edip karıştırıyoruz.
Tuz yazmadım çünkü peynirin tuz ayarına göre siz atabilirsiniz.
Kıymalı harç
Peynrili harç
Haşlayıp soğuk suda şoklayıp temiz bir bez üzerine alıp nemini aldığımız hamurlarımız tepsiye dizmeye ve iç malzemeyi yerleştirmeye geldi sıra.
Öncelikle tepsimizin tabanını yağlayın, yağlı kağıt serin.
Büyük olan bezenizden açıpta haşlamadığımız olan kuru hamurumuzdan birini alıp tepsinin boyutu şeklinde tepsinin tabanını kapatıyoruz.
Sonra haşladığımız bezelerden tepsimize açık yer kalmayacak şekilde seriyoruz. Sonra iç malzemeden her yere gelecek şekilde ekliyoruz.
Sonra yine haşladığımız hamurlardan üzerini kapatıp yerleştiriyoruz, tekrar içliyoruz.
Son olarak yine haşlanmış hamurlardan üzerini kapatıp tepsi boyutunda olan haşlamadığımız büyük hamurdan birinide tepsimize kapatıyoruz.
Bu şekilde tepsi işlemi bitti.
Kalan 2 büyük haşlanmamış hamurumuzun birini tabanını yağladığımız tabanın içine seriyoruz. Kenarlara sarkan olursa haşlayabilirsiniz.
Haşlanan hamurdan kalanları bölerek yerleştiriyoruz. Sonra peynirli harçtan ilave ediyoruz.
Daha sonra tekrar haşlanan hamurdan yerleştirip yine kalan iç malzemeden koyuyoruz ve haşlanan hamurdan varsa üzerini kapatıp ve üzerini diğer haşlanmamış hamurla kapatıyoruz, işlemimizi bitiyoruz.
Tepsidekine yumurta sarısı sürüyoruz, susam ve çörek otu serpip 190 derecelik önceden ısıtılmış fırında alt üst kızarana kadar pişiriyoruz.
Tavadakine birşey sürmüyoruz ağzını kapatıp kısık ateşte altı pişince ters çevirip kapak yardımıyla yada başka bir tavaya ilave ederek diğer altıda pişirip altını (kızarınca yani) kapatıyoruz.
Afiyet olsun.
Umarım anlaşılır olmuştur.
Sevgiyle sağlıcakla kalın...