Tavukla Pişen Patlıcan Dolması
MALZEMELER:
- 1 Kg. Dolmalık Patlıcan
- 250 Gr. Parça Tavuk
- 4-5 Su Bardağı Su
İÇ HARÇ İÇİN:
- 2 Su Bardağı Pirinç
- 1 Su Bardağı Pilavlık Bulgur
- 4 Büyük Boy Domates
- 1 Büyük Yeşil Biber
- 1 Orta Boy Kırmızı Kapya Biber
- 1 Büyük Soğan
- 1 Demet Yeşil Soğan
- 2 Diş Sarımsak
- 1 Dolu Yemek Kaşığı Biber Salçası
- 4 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
- 1 Tatlı Kaşığı Kimyon
- 1 Silme Yemek Kaşığı Kuru Nane
- 1 Çay Kaşığı Karabiber
- 1 Çay Kaşığı Limon Tuzu
- Tuz
ÜST SOSU İÇİN:
- 1 Su Bardağı Sıcak Su
- 1 Dolu Tatlı Kaşığı Biber Salçası
- 1 Yemek Kaşığı Kuru Nane
- 1 Çay Kaşığı Karabiber
- 1 Tatlı Kaşığı Kimyon
- Tuz
TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :
Patlıcanların şapka gibi duran tepe kısmının tamamını kesip oyalım içi temizlenince yıkayalım. Oymadan önce yıkarsanız oyarken elinizden sürekli kayar. Patlıcanların içinden çıkan ilk sert kısmı ayırıp dolmaya kapak yapmak için onlarında yıkayalım Oyulan patlıcanları yıkadıktan sonra ters çevirip süzülmeye bırakalım.
Dolmanın iç harcı için pirinçleri iyice yıkayıp süzelim. Ben bulguru yıkamadan kullanıyorum isterseniz bulguru da yıkayabilirsiniz. İkisini de iç harcı hazırlayacağımız kaba koyalım geriye kalan malzemeleri yıkayıp incecik doğrayalım ve bütün malzemeyi pirinç ve bulgurun üzerine alalım.
En son baharat, salça ve tuzu ekleyip hafiften ezerek iyice karıştıralım.
Zeytinyağ ekleyerek karıştıralım ve bütün patlıcanları hazırladığımız iç harçla dolduralım.
Patlıcanları doldururken dikkat etmeniz gereken 2 püf noktası vardır ve bunlar dolmanın pişerken taşmaması ve iç harcın patlıcanların içinde şişip patlatmaması için kesinlikle uyulması gereken kurallardır.
İç harcı patlıcanların ağzına kadar doldurmamak gerekiyor. Harcı doldururken patlıcanların ağzında 1 parmak kalınlığında boşluk bırakmak gerekiyor. İç harcın içeride şişme payı kalması için. Bir de parmağınızla bastırarak sıkı sıkı doldurmamalısınız. Harc patlıcanın içine kendi haliyle oturmalı siz parmağınızla iterek doldurursanız bu da patlıcanı patlatır. İç harç doldurdukça elinizle patlıcanı hafif sallamanız yeterli.
Bütün patlıcanları bu şekilde hazırladıktan sonra ağızlarını patlıcan parçalarıyla iyice kapatalım. Hazır olan dolmaları tencereye dik şekilde yerleştirelim ağızları iyi kapatıldığına eminseniz yatık şekilde de dizebilirsiniz.
En üste tavuk parçaları yerleştirelim. (Ben tavukçudan çorbalık parça şeklinde satılan tavuktan alıyorum illaki tavuğun en iyi yeri olması gerekmiyor ayrıca tavuk parçasıyla pişen dolmalara yağ da kullanılmıyor tavuğun yağı yeterli geliyor).
Üst sosu için bir bardağa bir miktar su ve salçayı koyup salça eriyene kadar karıştıralım. Diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım. Hazır olan sosu dolmaların ve tavukların üzerine gezdirerek dökelim.
Daha sonra patlıcanların ağız hizasına gelecek kadar sıcak su ekleyerek ocağa koyalım altını yüksek ısıda açıp tencerenin ağzı açık şekilde kaynamaya bırakalım. Dolmanın suyu kaynamaya başlayınca tencerenin ağzını kapatalım ve ocağın küçük- orta gözünde en kısık haliyle yavaş yavaş pişmeye bırakalım. Eğer harlı ateşte hızla pişirirseniz patlıcan tencereye yapışır ve yanar ayrıca dolma içi çiğ kalır.
Dolmalar yaklaşık 45 dakika ağır ateşte piştikten sonra pişip pişmediğini kontol edelim. Çatal patlıcanlara kolayca batıyor ve batarken kıtırt diye bir ses gelmiyorsa pişmiştir. Pişmemişse kısık ateşte pişirmeye devam edelim.
Dolma pişmiş ise yemeği ocaktan alıp tencerenin kapağı kapalı şekilde en az 20 dakika dinlendirdikten sonra dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz.
Bu şekilde tavukla pişen dolmaların tadına doyum olmuyor arkadaşlar. Dolmada çok lezzetli bir tad oluyor ama kesinlikle tavuk kokusu gelmiyor
Umarım tarifi dener ve memnun kalırsınız. deneyeceklere şimdiden afiyet olsun