Sarmalık Lahana Nasıl Olur? Lahana Sarması Nasıl Yapılır? (Kuyruk Yağlı)
MALZEMELER:
- 1 Adet Lahana
- 1 Yemek Kaşığı Tuz
İÇ HARÇ İÇİN:
- 2,5 Su Bardağı Pirinç
- 2 Orta Boy Soğan
- 2 Yeşil Biber
- 3 Diş Sarımsak
- 4 Büyük Domates
- 100 Gr. Kuyruk Yağı Kıyması
- Tuz
- 1 Tepeleme Tatlı Kaşığı Kimyon
- 1 Silme Tatlı Kaşığı Karabiber
- 1 Yemek Kaşığı Kuru Nane(Tazede Olabilir)
- 1 Tatlı Kaşığı Limon Tuzu Veya 1 Limon Suyu
- 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
- Çok Az Zeytinyağ
ÜST SOSU İÇİN:
- 4 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
- 1 Silme Yemek Kaşığı Biber Salçası
- 5-6 Diş Sarımsak
- 1 Yemek Kaşığı Kuru Nane
- Sarmayı Pişirmek İçin Yeteri Kadar Su
- Tuz
TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :
Lahanayı kök kısmından kesmeye başlayarak yapraklarını tek tek sırayla açalım.
Yaprakların köke yakın sert yerlerini kesip yumuşak ve düzgün taraflarını ayıralım. (yaprakların sert kısmından turşu veya börek yapabilirsiniz) uzun ve dar bir tencereye suyu koyalım tuz ekleyip kaynatalım.
Fokur fokur kaynayan suya lahana yapraklarının bir kısmını koyalım.
Lahana yapraklarının büyüklüğüne göre 2ye 3e katlayarak koyabilirsiniz.
Yaprakları Suya kaşıkla bastırıp suyun yaprağın üstüne çıkmasını sağlayın. Bu şekilde 1 dakika veya yarım dakika kadar kaynayan yaprağı ters çevirip diğer tarafını da başladıktan sonra yaprağın suyunu süzerek tencereden alalım ve süzgeçli geniş bir kaba koyalım.
Bütün yaprakları bu şekilde arkalı önlü haşlayarak hazırlayalım.
Buradaki amaç lahana yapraklarını sarılabilir bir kıvama gelecek kadar yumuşatmak. Yapraklar soğurken iç harcı hazırlayalım. Bunun için pirinçleri iyice nişastasından arındıracak şekilde yıkayalım ve süzgece koyup bir kenarda suyunu süzülmeye bırakalım.
Daha sonra soğan sarımsak ve domatesi soyalım.
Soyulmuş soğan ve sarımsağı yıkayıp rondoya koyalım biberleride yıkayıp bir kaç parçaya bölüp rondoya koyalım ve bu üçlüyü rondoda iyice küçülene kadar çekelim.
Daha sonra domatesi olabildiğince küçük küpler halinde doğrayalım (domatesleri rendelemeyin veya rondodan geçirmeyin). Daha sonra hazır olan bütün iç harç malzemelerini geniş bir kapta birleştirip üzerine salça zeytinyağ, kuyruk yağı ve baharat ilavesi yaparak iyice karıştıralım (ben kuyruk yağını başta koymayı unutmuşum harcı karıştırdıktan sonra ilave edip karıştırdım. buradaki sıralamanın bir önemi yok)
harç hazır olunca sarma işlemine geçebilir.
Lahana yapraklarını istediğiniz uzunlukta keserek düzgün bir zemine serelim. Sererken damarlı kısmı sizin yüzünüze bakacak biçim de sermelisiniz. Daha sonra 1 ucuna bolca iç harç koyup rulo biçiminde çok abartarak sıkı sıkı değil normal biçim de saralım. Sarmanın kalınlığını ve boyunu kendi damak ve göz zevkinize göre ayarlamak size kalmış arkadaşlar.
Bütün yaprakları malzeme bitene kadar saralım ve bir tepsiye koyalım hepsini . Daha sonra saramadığımız kalın diye kesip attığınız yaprakları yemeği pişireceğiniz tencerenin dibine serelim.
Üzerine sardığımız lahanaları tek tek özenle dizelim. Eşim lahana yemediği için ben ona biberde doldurdum o yüzden bu harcı karışık sarma dolma yemeklerinizde de kullanabilirsiniz.
Lahanaları dizdikten sonra. Üst sosu için sarımsakları soyup yıkayalım ve rendeleyelim sarımsaklı ezebilir veya doğrayabilirsinizde. Daha sonra tavaya yağı alıp ısıtalım yağ yanmadan salçayı ekleyip ezerek karıştıralım hemen ardından sarımsağı ekleyip kısık ateşte salçanın ve sarımsağın kokusu çıkana kadar kavuralım. Daha sonra da tencerede ki sarmanın üzerine istediğiniz miktarda kuru nane serpip üzerine pişirdiğimiz sosu gezdirelim.
En son sarmaların hizasına gelecek kadar sıcak suyu tencerenin kenarından yavaşça dökelim. Daha sinra tencereyi ocağa koyup orta-yuksek ateşte kaynamaya bırakalım.
Bu sırada tencerenin kapağı yarı açık olsun yoksa sarmanın suyu kaynayınca hemen taşar. Sarmanın suyu 5 dakika fokurdayarak kaynadıktan sonra sarma tenceresini ocağın küçük gözüne alıp kapağını tamamen kapatalım ve altını iyice kısalım. 45 dakika sonra pişip pişmediğini kontrol edelim. Pişen yemeği ağzı kapalı şekilde en az 15 dakika dinledirelim.
Daha sonra ister sıcak ister ılık yoğurt eşliğinde servis edebilirsiniz. Sarmada kuyruk yağı kullandığımız için soğuk yemeniz uygun değildir yinede tercih sizin.
Benim bu ölçülerde 10-12 kişilik 5 litrelik tencere neredeyse ağzına kadar dolu şekilde sarma çıktı sizlerde buna göre ölçülerde oynama yapabilirsiniz. Tuz ve baharat oranını damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.
Sarmalık lahana seçerken yapraklarının ince ve sık kapanmış yapraklı secmeye özen gösterirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Sık kapanmış yaprak ne demek onuda söyleyim.Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez. Kaskatı ve sert durur lahana. Birazda rengi yeşilimsi ise tadının güzelliğinden yemede yanında yat olur. Bu lahana sarmalıktır. Ama kalın yapraklı lahana tursuluk için iyidir.
Turşuluk lahananın da uç düzgün yerinden sarma, kalın tırtıklı yerinden turşu, börek veya kapuska yemeği yapabilirsiniz.
Söz konusu lahanaysa tek bir kırıntısını bile israf etmez güzel ülkemin kıymet bilen israfçı olmayan kadını ve kullanır her şekilde lahanayı.
Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.