Kızılcık Şerbeti Ve Kızılcık Tarhanası Nasıl Yapılır
MALZEMELER:
- 1 Kg Kızılcık
MEYVE SUYU İÇİN:
- Yarım Kilosu Ayrılır
KIZILCIK TARHANASI İÇİN:
- 2 Su Bardağı Ezilmiş Posası
- 5-6 Su Bardağı Un
- 1 Tatlı Kaşığı Tuz
TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :
Kızılcık yaz sonunda çıkan olgunlaşıp toplanan kırmızı rengi ile göz alıcı faydalı bir meyvedir. Önemli bir bağışıklık ve antioksidan kaynağı ve mikrop öldürücüdür.
Her. yörede farklı şekilde değerlendirilir. Kızılcıktan üç ayrı ürün yaptım. Öncelikle birkaç su yıkayıp temizleyelim. Yarım kilosunu tencereye aldım. 6 su bardağı su koyup kaynattım. Meyveler ezilecek hale gelinceye kadar pişirdim. Şeker koymadım. Dileyen kendi bardağına ekleyebiliir.Ekşi bir meyvedir. Ama bu şekilde daha faydalı olacaktır. Tel süzgece döküp, kaşığın tersi ile ezerek süzdüm. Sade su değilde böylece meyvenin özü de geçmiş oldu. Cam şişeye koyup soğutabilirsiniz. Geri kalanı kış ıçin buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuya kaldırfım. İkinci üründe tamamdır. Gelelim 3.ürüne.
Meyve suyunu süzdükten sonra ezdiğim posayı atmaya kıyamadım. Karadeniz ve Ege bölgesinin bir bölümünde kızılcık tarhanası yapılır. Çorbası karın ağrısına, ishale, mideye çok iyi gelir.
Tarhanası için posadan çekirdekleri ayıklayıp, biraz tuz katıp, aldığı kadar un ile hamur yaptım. Posa 2 su bardağı kadardı.
Köylerde bu çekirdekler çıkarılmaz.Hamur ile yoğurulur. Ceviz büyüklüğü parçalar koparılıp elde açılır.Yarı 'gölgeye serilip kurıutulur. Elle ovalayarak elekten geçirilir. Evlerde imkanımız kısıtlı olduğu için ve rondodan geçireceğim için çekirdekleri ayıkladım. Hamurdan parçalar koparıp elle açtım, sofra örtüsüne serdim. Birkaç kez çevirerek kuruttu;m. Kırılacak şekilde olunca rondodan geçirdim. Ama çok kuru olursa rondoyu zorlarsınız. Süzgeçten geçirdim. İri kalan parçalar da ıslatınca eriyip çorba yapılıyor. Ellede kırıp bırakabilirsiniz. Rondoyu tehlikeye atmak istemezseniz. Tepsiye döküp bir müddet daha kurutup cam kavonazda buzdolabında saklayabilirsiniz.