İçli Pide Nasıl Yapılır
HAMURU İÇİN:
- 5 Su Bardağı Un
- 1 Paket Maya
- 1 Tatlı Kaşığı Şeker
- Tuz
İÇİ İÇİN:
- Sucuk Pastırma
- Kaşar Peyniri
KIYMALI İÇ İÇİN:
- 300 Gr Kıyma
- 2 Adet Orta Boy Soğan
- Tuz, Karabiber
- Maydanoz
- Sıvı Yağ
- Pidelere Sürmek İçin Tereyağ
TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :
Pidenin pizzanın atası olduğunu biliyor musunuz?
Fatih Sultan Mehmet, İtalya da bir liman kentini fetheder. Gemiler yükleme sırasındayken bir gemici evinden getirdiği içine bir şeyler konup katlanmış hamuru yerken bir İtalyan ne yediğine bakar. Bir parçada ona koparıp verir. Çok hoşuna gider. Ağzı doluyken pide der ama italyan pize anlar. Evinde hanıma yaptırır. Bütün İtalya'ya adı pizza olarak yayılır. Osmanlı'dan günümüze uzanan sürede pide ramazan ayında özel olarak taçlandırılmış, sade, ince tırnak ve içli yapılan çeşitleri ile sofralarımızda yerimi almıştır.
Artık evlerde de mayalı hamurdan pide yapıyoruz. İçini istediğimiz gibi hazırlıyoruz. Karışık yada çok çeşitli olur. Bizde en sevilen sucuklu, kaşarlı, kıymalıdır. Üzerine de birer yumurta kırması ile yanında ayran ile bir ziyafete dönüşüyor.
İçli Pide tarifi için evvela hamuru yapıp mayalandırıyoruz. Mayanız yaş maya ise biraz şeker koyup üzerine ılık su koyup kabartıyoruz. Daha sonra una ekliyoruz. Kuru mayayı da una direkt ekleyebiliriz. Unun ortasına mayayı koyup, sert olmayan ele yapışan bir hamur yoğuruyoruz. Hamur kabını sarıp mayalanmasını bekliyoruz..
Bu sırada kaşarlı, sucuklu vs. yapacak isek kaşar peynirini rendeliyoruz. Sucuğu dilimliyoruz.
Kıymalı yapacak isek biraz sıvı yağ koyup, kıymayı kendi suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Çok küçük doğranmış soğanı ekleyip birlikte kavuruyoruz. Tuzunu, karabiberini, maydanozunu ekleyip bir kenarda soğumaya bırakıyoruz.
Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp uzunlamasına açıp ortasına içi yayıyoruz. Kenarlarından birer parmak katlıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye alıyoruz..
Kenarlarına eritilmiş tereyağ fırça ile sürüyoruz.Ortasına bir yumurta kırıyoruz çata ile yayıyoruz. Yumurtanın tuzunu atıp, tereyağ parçaları koyuyoruz. 200 derece fırına veriyoruz. Fırının tabanına ısıya dayanıklı su dolu kase koyarsanız kuru olmaz. Çok kurutmadan pişiriyoruz. Ev fırınlarında, odun fırınlarındaki gibi olmaz hemen kuruyor. Başından ayrılmayın. Çıkınca da tereyağ ile yağlıyoruz. Yanında ayran ile servis yapıyoruz. Afiyet olsun.