Harcı Pişen Bulgurlu Tavuklu Pazı Sarması
MALZEMELER:
- 1 Büyük Demet Pazı
İÇ HARÇ İÇİN:
- 5 Küçük Kuru Soğan
- 1 Tepeleme Su Bardağı Bulgur
- Yarım Su Bardağı Kırık Pirinç
- Yarım Çay Bardağı Sıvı Yağ
- 350-400 Gr Tavuk Kıyması
- 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
- Karabiber
- Kimyon
- Tuz
- 1 Çay Bardağı Sıcak Su
DIŞ SOS İÇİN:
- 2 Yemek Kaşığı Nareksişi
- 2 Diş Sarımsak Rendesi
- 1 Tatlı Kaşığı Salça
- 1 Çay Bardağı Sıcak Su
TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :
Harcı Pişen Bulgurlu Tavuklu Pazı Sarması Tarifi;
Harcı için pirinç ve bulguru güzelce yıkayıp süzelim, soğanları minicik doğrayalım.
Tencereye sıvı yağı alıp ısıtalım, soğanları ekleyip yumuşayana kadar kavuralım. Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavuralım.
Süzülen bulgur ve pirinç ikilisini tencereye koyup malzemeleri iyice karıştıralım, suyu ekleyip karıştıralım. Harç suyu çekene kadar yaklaşık 2 dk kadar pişirelim (kesinlikle harcı tamamen pişirmeyin harç çiğ kalmalı). Harç suyunu ocaktan alıp baharat ve tuz ilavesi yaparak karıştırdıktan sonra soğumaya bırakalım.
Soğuyan harca kıymayı ekleyip iyice yoğuralım.
Pazıların saplarını yaprak kısımına yakın yerden keselim (ben pazı saplarından çorba yaptım isterseniz incecik doğrayarak soganla kavurarak börek harcı yapabilirsiniz. Pazının sapını da atmayıp değerlendirerek geri dönüşüme katkı sağlayabilirsiniz).
Pazı yapraklarını sarma yapacağınız boyla orantılı olarak 2-3 parçaya kesip yıkayın ve süzün. Tencereye sıcak su alıp fokurdamaya başlayınca içine pazı yapraklarından atın ve suya batırın. yapraklar yumuşayınca suyunu süzerek yaprakları tencereden alıp süzgeçe koyun. Yaprakları haşlama süreniz 30 saniyeyi sakın gecmesin yoksa yapraklar erir. Suyu süzülüp soğuyunca yaprakları sarmaya başlayabiliriz.
Yaprakların ortasındaki aşırı kalın saplarını dikkatlice kesip bir kenara alalım. Yaprakların damarlı kısmı size bakacak şekilde geniş bir zemine serelim yaprağın ucuna harçtan koyup sıkıca saralım.
Bütün yaprakları sardıktan sonra yemeği pişireceğiniz tencereye sarımsak rendesi, salça, nar ekşisi ve 1 bardak suyu koyup karıştırarak tencere sosumuzu hazır edelim.
Tencerenin tabanına ayırdığımız pazı saplarını koyalım sapların üzerine sarmaları dilediğiniz şekilde dizin. Sonra yapraklar açılmasın diye üzerine sarma taşı veya bir tabak koyun. Sarmaların üzerini azıcık geçecek kadar sıcak su koyun.
İlk etapta tencerenin ağzı açık altı yüksek ısıda kaynayana kadar pişirin, sonra tencereyi ocağın küçük gözüne alıp altını en kısık ayara getirin. Tencerenin kapağını da kapatıp yaklaşık 45-50dk pişmeye bırakın.
Bir süre sonra pişip pişmediğini kontrol edin. Üstteki sarmalar büyük oranda pişmişse alttaki sarmalar ateşe daha yakın olduğu için daha fazla pişmiştir bunu da göz önünde bulundurarak pişip pişmediğine öyle karar verin.
Sonrasında pişen sarmayı ocaktan alıp 20 dk kapağını acmadan dinlendirin. Dinlenen pazı sarmasını ister sarımsaklı yoğurtlu isterseniz sade şekilde dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun