Ev Yapımı Tarhana
MALZEMELER:
- 1 Kg Domates
- 1.5 Kg Kırmızı Biber (Kapya)
- 1 Kg. Soğan
- 1 Baş Sarımsak
- 1 Kg. Süzme Köy Yoğurdu
- 1 Paket Tarhana Baharatı
- 1 Demet Taze Nane
- 1/2 Demet Maydanoz
- 1 Kahve Fincanı Tavuk Otu (İsteğe Bağlı)
- Yaklaşık 5 Kg. Un
- 1 Çay Kaşığı Kuru Maya
TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :
RESİMLİ ANLATIM :
Yıllardır tarhanamı kayınvalidem yapar. Bu yıl kendim yapmaya karar verdim. Biraz araştırdım bir sürü farklı tarifle karşılaşınca kayınvalidemin yaptığı şekilde yapmaya karar verdim. İlk kez yapıyor olmama rağmen ben bile sonuca şaşırdım. Çok beğendim harika oldu.
Kayınvalidem köy yoğurdunu domates ve biberleri birlikte karıştırıp iki gün kadar dışarda bekletiyor. Ekşiyen yoğurt hem mayalanmayı hızlandırıyor hem hafif ekşi oldukça lezzetli bir tarhana oluyor. Fakat ben o kadar heyecanlandım ki, iki gün bekletmeye dayanamayıp bir çay kaşığı kadar maya kullandım. Duyduğum kadarıyla mayalandırma işlemi için hazır ekmek hamuru, önceki yıldan saklanmış olan bir miktar yaş tarhana, nohut gibi doğal fermentasyon sağlayan bazı yiyecekler kullanan da varmış. Benim tabi ilk denemem olduğu için risk almadım ve çok az maya kullandım.
Ev Yapımı Tarhana Tarifi için öncelikle yıkanmış domatesler doğranır. Çekirdekleri ve sapları temizlenmiş olan biberler de doğranır ve ayrı ayrı tencerelere konulur. Biberlerin üzerine iri doğranmış soğan ve sarımsaklar eklenir. Orta ateşte ayrı olarak yumuşayana kadar haşlanır .
En son domates veya biberlerin yanına pişmeye yakın, yıkanmış olan maydanoz ve nane eklenir.
Haşlanmış olan sebzeler (ister sadece robotta, ister sadece kevgirden) önce robotta geçirilir. Daha sonra kabuklarının tamamen ayrılması için kevgirden geçirilir.
Soğumuş olan sebzelerin üzerine yoğurt, maya ve yavaş yavaş un ilave edilir.
Bu aşamada oldukça sert bir hamur yoğurmak gerekir, çünkü hamur zamanla sulanıp biraz daha cıvık hale gelecektir.
Hamurun üzerine kapak kapatılarak dinlenmeye bırakılır. (Hamuru büyük bir yoğurma kabında yoğurmak gerekir, çok fazla kabardığı için kabından taşabilir.)
Hamur en az sabah akşam olmak üzere her gün yoğurulmaya devam edilir. Eğer çok cıvık hale gelmişse ara sıra un eklenebilir, veya üzerine temiz mutfak bezi örtülerek fazla suyunu çekmesi sağlanır.
Hamur yoğurma işlemi yaklaşık on gün boyunca devam eder. Bu sürede tarhananın kabarması bitecek ve tarhana tadını tamamen alacaktır. (Eğer hamur fazla ekşimesin, mayhoş çorba sevmem derseniz, hamuru 3-4 gün sonra da çıkarabilirsiniz.)
9-10 gün sonra tarhana temiz bir çarşaf üzerine kaşık yardımıyla veya daha sert kıvamda ise elle köfte büyüklüğünde parçalar şeklinde hafif yaydırarak çıkartılır.
Hamurlar biraz kurumaya başladığı zaman, ters çevirerek tekrar kurumaya bırakılır.
Neredeyse tamamen kurumuş olan hamurlar toplanır kevgir veya robot yardımıyla çekilir.
Bu işlemi hamurlar tamamen kurumadan yapmak önemli, iyice kurumuş olan hamuru kevgirden geçirmek veya robotta çekmek zor olacaktır.
Çekilmiş olan tarhana tekrar çarşaf üzerine serilir ve tamamen kuruyana kadar iki, üç gün daha kurumaya bırakılır.
İyice kuruduğundan emin olduğunuz tarhanayı kavanozlara veya bez torbaya kaldırabilirsiniz.
Ev Yapımı Tarhana hazır.
AFİYET OLSUN!
Yaş tarhanadan birkaç çorba kaşığı ayırıp bir kaseye koyun, üzerine su ilave edin.
Ertesi gün her zamanki gibi tarhana çorbanızı yapın.
Nefis bir çorba oluyor.
Hatta bir kavanoza hamurdan ayırıp buzdolabına kaldırabilir arada yaş tarhana çorbası yapabilirsiniz.
YORUM YAZ:
YORUMLAR:
elinize sağlık
Çok teşekkürler