Antakya Usulü Kete Tarifi
HAMURU İÇİN:
- 2 Su Bardağı Ilık Su
- 1 Yemek Kaşığı İnstant (Kuru) Maya
- Yarım Su Bardağı Zeytinyağı
- 4 Yemek Kaşığı Şeker
- 4 Yemek Kaşığı Çörek Otu
- 3 Yemek Kaşığı Rezene
- 1 Çay Kaşığı Mahlep
- 1 Çay Kaşığı Tuz
- Alabildiği Kadar Un
HAMURU AÇMAK İÇİN:
- 200 Gr Tereyağı
- 1 Su Bardağı Ayçiçek Yağı
İÇ HARCI:
- 2 Kase Önceden Islatılmış Buğday
- 2 Kase Şeker
- 1 Kase Kıyılmış Ceviz İçi
- 1 Çorba Kaşığı Tarçın
TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :
Merhaba bugün sizlerle Antakya mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan kendi yorumumla "KETE" tarifini paylaşmak istiyorum. Genellikle şekerli ekmek olarak nitelendirilen ketenin yapılışı yöreden yöreye farklılık gösterebilir. Biz bugün Antakya usulü kete yapacağız.
Öncellikle buğdayımızı bir gece önceden ıslatalım ve ertesi gün iyice yıkayarak üzerini iki parmak kadar geçecek su ile önce hızlı, kaynayınca kısık ateşte suyunu çekip yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Haşlanan buğdaya şekeri ilave ederek pişirelim ve tarçın ile doğranmış cevizleri ilave ederek altını kapatalım ve soğumaya bırakalım.
Derin geniş bir kaseye ılık suyu, şekeri, zeytinyağını, rezeneyi, çörek otunu, mahlebi koyarak iyice karıştıralım.
Una kuru mayayı ve tuzu ekleyerek sıvı karışıma azar azar elimizle yoğurarak ilave edelim. Hamurumuz toparlanıncaya kadar yoğuralım. Hamurun üzerini streç film ile örterek ılık bir ortamda mayalanmasını bekleyelim. Mayalama süreci çok fazla olmamalı.
Hafif mayalanan hamurumuzu genişçe elimizle açarak oda sıcaklığındaki tereyağını üzerine sürelim. Hamuru tereyağı iç kısımda kalacak şekilde katlayalım, çok az dinlenmiş olan hamuru elimizi ayçiçekyağına batırarak bezeler koparıp yine yağa batırarak açalım.
İçine buğdaylı harcımızı koyup kapatalım. Yağlı kağıt açılmış fırın tepsisine birbirine yapışmaması için geniş aralıklarla yerleştirelim. Üzerlerine susam serpip önceden ısıtılmış 200°C de ki fırında alt üst konumunda altı üstü kızarıncaya dek pişirelim.
Buram buram tarçın rezene kokularının mutfağınızdan yayıldığı enfes Antakya usulü keteleriniz hazır. Kültürümüzü her daim canlı tuttuğumuz gelecek nesillere aktarabildiğimiz sağlık ve mutluluk dolu günler diliyorum. Afiyet, şifa olsun.🙏🌹💕